Norges grunnlov

Vi feirer at det er 200 år siden Norge fikk sin egen grunnlov, men hva er egentlig grunnlov for noe?

ju

I samling hadde vi en dag med oss boka ”Norges lover”. Den lå på teppet i midten og viste seg frem. Jeg løftet boken opp, begynte å bla i den, samtidig som jeg spurte barna: ”Er det noen som vet hva dette er?” Hestehov, svarte barna unisont! Jeg så undrende på dem og ble da oppmerksom på at det hadde falt ut noen pressede hestehover av boka. Det passet veldig bra, da dette var på en vårdag.

Norges lover

Norges lover

Men…tilbake til tema – grunnloven! Hva er nå dette for noe? Hva er en lov? Et av barna mente at denne boken så ut som om den kom fra kirken.

Norges flagg.

Norges flagg.

Barna reflekterte rundt hva en lov kan være for noe og ble enige om at det er noe man lover. Man må love å være grei og snill, sa de.

Da kom vi inn på en samtale om det røde merket vi har på Lillestua. Dit har vi lov å gå, men ikke lenger. Når vi snakket om det røde merket, kom det frem noen små undringer:

– Kan man gå rundt det røde merket?

– Kan man holde i det røde merket og gå litt lenger?

Og det ble vel en enighet om at det var greit! Barna er helt innforstått med at det er viktig at vi holder på den regelen om å ikke gå vekk, så de voksne ikke finner barna. Et av barna sa, at hvis noen barn blir borte, da må vi ringe til politiet. Da blir foreldrene kjempelei seg og sint på de voksne.

Etter en liten stund hadde vi snakket oss frem til at en lov er en slags regel. Og lover finnes  for at vi skal ha det bra i Norge.

Noen av barna var helt klar på at det er Norges grunnlov vi feirer på 17. mai og hadde også hørt at det er mange, mange år siden – 200 år, siden Norge fikk sin egen grunnlov.

Hva med bursdag da, spør et av barna. Hvorfor vifter vi med flagg og ikke med grunnloven da?

Samlingen ble avsluttet med at et av barna foreslo at vi kan jo si hipp hurra for grunnloven! Det kan vi J

Og nå fortsetter vi å øve på ”Ja, vi elsker” og noen andre sanger til 17. mai.

Nilla

 

 

 

 

Reklamer
Dette innlegget ble publisert i Etikk, religion og filosofi, Kommunikasjon, språk og tekst., Nærmiljø og samfunn. Bokmerk permalenken.

2 svar til Norges grunnlov

  1. Merete S. Waarli sier:

    Så flott engasjement blant barna og gode refleksjoner om Norges grunnlov. Bare å glede seg til feiringen av 17. Mai. Hipp, Hipp Hurra…godt jobba Team Lillestua.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s