En problemfri hverdag?

”Små barn reagerer ofte uhensiktsmessig når de støter på problemer. Noen gråter, noen slår seg helt vrang og skriker, andre slår, biter og blir destruktive, og andre igjen sladrer eller lyver til foreldrene eller lærerne sine. Disse reaksjonene løser ikke problemene, men skaper bare nye. (..) For at barn skal lykkes med overgangen fra barndom til voksenliv i et demokratisk samfunn, må de ha evne til å bruke kritisk tenkning, være i stand til å foreta valg og kunne se en sak fra flere sider, uavhengig av medfødte evner og kultur- eller familiebakgrunn”.    (sitat fra boken ”Hvordan fremme sosial og emosjonell kompetanse hos barn” av Carolyn Webster-Stratton).

DUÅ- kurs

DUÅ- kurs

Vi kan også se at en del barn går sin vei, når problemer oppstår. Går vekk fra det som oppleves problematisk. Problemet løser seg ikke på den måten, men man unnviker krangel. Det kan være en grei løsning der og da, men gir ikke barnet anledning til å fremme sine tanker og ønskemål.

Noen ganger må vi la barna få tid til å løse problemene selv, finne sine egne gode løsninger. Men vi må finnes til hands i nærheten for å veilede og hjelpe dem med å finne ut av problemet de står i, dersom de trenger den hjelpen.

Selv om vi ønsker en problemfri dag, så vet vi at det ikke alltid er så. Vi støter på små og store utfordringer i vår hverdag. Det er en del av livet. En gang kan det være en spade, en annen gang en regel i en lek, for så å være ting som blir sagt på en lite hyggelig måte som gjør at en konflikt oppstår. Sånt skjer! Men alt går at løse, bare vi snakker sammen og finner de riktige strategiene. Hva er problemet? Hva er en mulig løsning? Finnes det flere mulige løsninger?

Og det er jo så at jo mer vi øver, jo lettere går det. Problemene forsvinner kanskje ikke, men de blir forhåpentligvis færre og lettere å løse. Hver og en av oss bidrar, og sammen finner vi gode løsninger. Det gjør vi!

Nilla

Reklamer
Dette innlegget ble publisert i Etikk, religion og filosofi, Kommunikasjon, språk og tekst., Kurs og faglitteratur. Bokmerk permalenken.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s