Gi leken plass og et språk

I vår hadde vi gleden av å høre Terje Melaas´s foredrag om lek – viktigheten av å gi leken et språk og stor plass i barnas hverdag. Leken er barnehagens absolutte kjerneoppgave, hevder Melaas. Han sier også at voksne i barnehagen er profesjonelle lekere med lek som spesialitet.

Blikk for lek i barnehagen.

Blikk for lek i barnehagen.

Terje Melaas.

Terje Melaas.

Improvisajonsblikk i barnehagen

Improvisajonsblikk i barnehagen

Nå har vi to bøker av Terje Melaas  på hver avdeling. ”Improvisasjonsblikk i barnehagen” og ”Blikk for lek i barnhagen”. Den siste utgitt i 2013 blir beskrevet på følgende måte:

”Den handler om hvordan personalet gjennom forskjellige væremåter kan delta direkte og indirekte i lek med utgangspunkt i vennskap, demokrati og læring. Derfor tas det utgangspunkt i et språk for lek hvor hele personalet kan «dra» i samme retning. Samtidig handler det om hvordan barnehagens tradisjoner, vaner og tidsbruk kan fremme eller hemme lek og vennskap. Dessuten bevisstgjøres leseren på hvilken betydning barns bruk av forskjellige materialer inne og ute har for leken. I boken er det også forskjellige typer verktøy som personalet kan ta utgangspunkt i for å planlegge lekemiljøet” (sitat hentet fra facebook).

Lek.

Lek.

Vi leser bøkene og disse gir oss mulighet til å holde leken i fokus.

Hva gjør vi på Lillestua for å fremme lek? Hvordan kan vi gi leken plass på en måte som gjør at barna kan fordype seg i det de er interessert i? Er lek det samme som læring?

Hvert kapittel avsluttes med noen forslag til refleksjons- og diskusjonspunkter under tittelen ”Utfordring til bevegelse”.

Og det er der vi har tenkt å være – i bevegelse for god lek, sammen med barna!

Nilla

Reklamer
Dette innlegget ble publisert i Etikk, religion og filosofi, Kommunikasjon, språk og tekst., Kurs og faglitteratur, Lek. Bokmerk permalenken.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s