Boltrelek og lekeslåssing

Enda en gang har vi fått muligheten til å oppleve en lærerik og innholdsrik kveld på kunnskapssenteret. Denne gang var det et foredrag av Rune Storli med tema ”Boltrelek og lekeslåssing” (B&L).

Rune Storli

Rune Storli

Rune Storli, som lignet litt på Kjetil Rekdal, henviste blant annet til egen forskning om temaet og kunne vise til barnas egen fantastiske måte å håndtere en lek, som for et utrent øye, kan te seg ganske heftig.

Dette er et viktig tema som kanskje ikke alltid blir sett på med like blide øyner av oss voksne, enten vi er ansatte i barnehage eller er foreldre.

En god B&L kan kjennetegnes ved: 50-50 regel (fairplay), relativt avslappet kroppsholdning, selvbeherskelse, selvhandicaping, ingen intensjon til å skade, ingen tilskuer. Rune Storli ba oss legge merke til barnas bruk av hendene i leken, og se at de i god B&L bruker hendene ganske forsiktig, ikke noe hardhendt. Videre se på barnas øyne. I god B&L ser man tydelig at barnas øyner lyser av glede og spenning og ikke av sinne.

Så er det da opp til oss og gi denne leken spillerom og plass i barnas liv, så den kan foregå på en trygg og god måte. Det betyr at vi må være nærværende og kunne bistå hvis det skulle være behov for det.

Boltrelek og lekeslåssing.

Boltrelek og lekeslåssing.

Rune Storli sa at gode lekeslåssere er lite aggressive, og det er noe vi bør ta med oss. Det er jo lett å tenke omvendt. I tillegg sier han at barn som får utøve B&L som barn ikke blir aggressive som voksne. Nok en grunn til å slippe leken løs, med oss voksne tilstede eller med.

Første steg nr. 2 2012, kan du lese om «Vil du være med på leken får du tåle steken», en artikkel om boltrelek og lekeslåssing i barnehagen.

Nilla og Anniken

Reklamer
Dette innlegget ble publisert i Kropp, bevegelse og helse, Kurs og faglitteratur, Lek, Menn i barnehagen. Bokmerk permalenken.

2 svar til Boltrelek og lekeslåssing

  1. Tilbaketråkk: Høgskolen i Oslo | Lillestuas blogg

  2. Tilbaketråkk: Rune Storli til MIB Asker 8. april | Lillestuas blogg

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s