«Solen» av Edvard Munch

Edvard Munch malte “Solen” i Kragerø, han malte den oppe på Skrubben.

Her ser du solen i november, i Kragerø, slik Munch opplevde den da han malte det flotte maleriet som dekorerer Universitets aula i Oslo.

Solen på Skrubben

http://www.uio.no/om/kunstsamlingen/utsmykninger/munch-aulaen.

Solen (1909-16) Hvert år i desember står sola opp ute i havgapet over innseilingen til Kragerø. I løpet av noen minutter fordriver de livgivende solstrålene vintermørket. Den sterke opplevelsen av dette imponerende naturfenomenet inspirerte Munch til å utvikle en av sine dristigste komposisjoner: Solen til Universitetets Aula. Maleren uttalte også at han hadde et nesten religiøst forhold til lyset. Det er tydelig at Munch også var opptatt av filosofiske ideer om lysets livgivende kraft. Han malte dette monumentale mesterverket i sitt friluftsatelier, som lå foran huset på Skrubben. Kystlandskapet i maleriet gikk da nesten i ett med den omkringliggende naturen. Da Munch skulle lage de lange, rette lysstrålene som skyter ut fra solskiva, fikk han hjelp av sin venn Lars Fjeld. Han var dekorasjonsmaler i Kragerø. Fjeld viste Munch noen enkle tekniske knep som kunne gjøre solstrålene snorrette. Utsikten i Solen er den samme som Munch så da han sto foran sin villa, med en grasslette som strakte seg bort til skrenten ned mot sjøen. Munch gjengir naturen slik at den danner en enkel ramme for solskiven i bildet. Dessverre er svært lite av disse omgivelsene bevart. Deler av knausen til venstre i maleriet kan gjenkjennes der transformatorboksen og Munch-statuen står i dag. (hentet fra Munch-jubileet i Kragerø 2009).

Vi maler "Solen"

Jobber man med barn og kunst, er dette et fint bilde å starte med fordi solen er noe alle er opptatt av og barn klarer fint å male den. Vi har valgt å gjøre det nå i april, fordi solen kommer tilbake på Lillestua. Ikke minst er vi Solgården barnehage.

Solgården barnehage

Reklamer
Dette innlegget ble publisert i Kunst, kultur og kreativitet., Munch. Bokmerk permalenken.

2 svar til «Solen» av Edvard Munch

  1. Tilbaketråkk: Munch i Kragerø | Lillestuas blogg

  2. Tilbaketråkk: Barnehagedagen 2013 | Lillestuas blogg

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s